Thursday, April 19, 2012

gali-gali bahagian 3

salam

tatkala higus sedang meleleh2 seperti yoyo, baru aku tahu yang aku sudah lama tidak mengemas kini blog..ingin menaip tetapi kemalasan membataskan diri ini..mungkin kesibukan bekerja? ya mungkin..huh, alasan yang tidak memberi impak lansung..dimana sibuknya aku pun aku tidak tahu..lihat sahaja entri aku di bawah sudah tahu kesibukan aku ditahap mana kan

cakap pasal bekerja ini..baru2 ini aku ada terserempak dengan rakanku semasa masing2 baru sahaja selesai mengorat anak2 dara yang lalu di hadapan mata menunaikan solat jumaat..kemusykilan bermain difikiranku sebaik sahaja melihat rakanku itu

"kenapa pula mamat ini ada disini..sudah tukar tempat kerja ke?"

terus aku menyapa rakanku

"assalamualaikum YB"

"waalaikumussalam dato'"

"jauh datang..mencuba environment baru ke sekarang?"

"eh mana ada..aku sekarang memang duduk dekat sini..tak ada tempat baru pun..sambung belajar je"

"sambung?"

"yup..ambil sijil sekarang..inspektor menggegas dan mengecat..nak masuk bidang m&g lah"

"lah ye ke..full time ke?"

"a'ah..tak boleh tahan beb, nekad berhenti amik sijil..hahaha"

"owh" bla bla bla (sambung perbualan)

hurm, dalam konteks ini, anda mungkin tertanya2 apakah yang cuba disampaikan oleh aku bukan?..malu mahu mengatakan, bukan sahaja anda yang tertanya2, malah aku sendiri tidak pasti dengan penyampaian aku ini..mungkin jari jemari aku yang mengawal semua nya..ya mungkin

anda tahu apa yang aku maksudkan dengan M&G tu? mungkin ramai yang kurang mendengar dengan singkatan itu..mungkin sebab sudah di melayukan, kalau dengan ini macam mana, O&G?..mesti ada yang tahu bukan..O&G atau penuhnya Oil & Gas (dalam english) setelah di bahasa melayu kan menjadi Minyak & Gas @ M&G boleh dikatakan sudah sinonim ataupun kerap kali dijadikan topik perbualan oleh rakyat malaysia kini..anda setuju? kalau setuju taip ON SETUJU dan simpan sahaja sehingga pekasam

korang masih tertanya2 lagi mengapa aku menerangkan pasal hal ini? dan apahal pula korang kena baca ye tak..dan lagi, korang menganggap lebih baik ngadap facebook, twitter, skype, ym messenger atau melepaskan tahi2 ke daripada membaca isu yang sesetengah berfikir "eh ada kaitan ke dengan aku?"..jadi disini aku ingin menekankan sekali lagi bahawa penulisan kali ini adalah hasil daripada signal yang dihantar oleh otak kepada jari jemari yang hanya menurut perintah..jadi faham kan maksudnya? ..tak faham? abaikan..hahaha..lihat dulu gambar dibawah





fuiyoo..letak satu batang tengah2 pun boleh tegak..korang ada?


"BERHENTI KERJA SEMATA2 UNTUK MENCEBURI INDUSTRI MINYAK DAN GAS"..ok, ini yang sebenarnya aku nak utarakan kan..hehe..bukan nak bercakap belakang pasal kawan aku tu..tapi bagi aku, kalau nak ambil sijil spesifik, kenapa perlu berhenti kerja..apalah salahnya buat part time ke..memanglah sijil kursus itu ditaja..tapi lepas habis kursus apa hasilnya nanti? boleh secure kerja ke? yelah kan, sekarang nak cari kerja kan agak susah sedikit..apa apa pun rezeki ALLAH yang beri ye tak? huhu..doakan kawan aku tu boleh jadi QC Engineer yang berjaya lepas habis kursus..hee

* menggegas dan mengecat atau di translate ke english adalah blasting and painting..apa ke pelik bunyi menggegas ye tak?

bersambung..........

pesanan ringkas: ringkas tak ringkas mana lah penulisan aku kali ini..korang pinjam PTPTN?

wrote by Rafidinho

7 comments:

Camy Alya said...

ptptn? pinjamm. tapi ......

namasayatihah said...

bila u plk nk tuka keje en rafi?? hee~

owhh..ptptn tu??saya pinjam...byr sudah separuh...my opinion??

I believe, the opposition said nothing about memansuhkan..tak tau la if sy slh info ke apa..bcuz I did went to one of his series of talks..base on apa yg sy tau..dia ckp...gov shud actually meringankan beban kpd golongan yg krg mampu..if u can afford to pay back ptptn..kindly pay la...;)

pd sy, if we keep bg everything for free pn xelok jg..sbb dsr manusia..if dia tak rasa ssh, then mmg manusia itu akan mls..sbb tu org tua2 ckp..bersusah2 dahulu, bersenang2 kemudian..;D

oleh itu, those yg tak mampu..sila la kasi mereka ptptn for free..n gov kna btl2 jujur la..yg berpengaruh tu,sila jgn use backdoor utk sng...mslh skrg is pemimpin..bkn ptptn tu..if we hv pemimpin yg mampu berlaku adil n jujur..i guess isu ptptn xkn timbul..mslhnya..rmi sgt manusia yg kaya pn bole dpt pnjaman ptptn...btl tak???

my opinions laaa...;D

a little less conversation said...

siti nurhaliza:
aahhhh tiada tapi2 lagi..bayar sekarang gak!!! ke akaun sy ye..haha

a little less conversation said...

tihah:
erkk, already pay half? total how much u owe PTPTN hah?

sy nak dorg mansuhkan interest je..huhu

Aween Md Zahir said...

aku gelak gulen2 tang hang ckp taip ON SETUJU dan simpan saja jadik pekasam ;p LOL !

haih, aku pon pinjam PT..bunga byk betei le..cm haroommmm,,idop dibebani hutang..ada 2 sem ag hope pasni dpt kije kasi setel itu hutang huh

namasayatihah said...

umm..i pnjam sket sgt2...hehe..now balance is dlm rm4k kot...so u do the math how much i pnjam..hee~

Nur Haryani Zabaruddin said...

my bro pun dlm dilema yg sama. dia ckp dia ter-stuck dlm industry , dia aim nk masuk power plant or O&G...nasib baik dia masih fresh graduate,tk lah menysal sgt..so skang dia still nk tunggu masa sesuai untuk cabut lari dr industry sector. tak berkembang katanya.

i wish all the best for ur friend.