Wednesday, November 18, 2009

Dimple make it simple


weh korang, tonton video ni...cool!!

video

lawa kan kereta "dimple" ni..huhu..memang sudah terbukti dengan kajian bola golf, less drag and fly more far away rather than other normal ball


gamba ni korang bayangkan bola biasa (tiada lekuk2)..flow separation zone dlm kawasan yang arrow pusing tu..kalau bola golf (lekuk2 la) separation zone tu akan jadi kecil sedikit..skali gus dapat mengurangkan geseran di antara permukaan bola dan mengurangkan drag juga..kalau nak tahu lebih detail, try google flow separation

jadi, siapa2 yang ada kereta..apa tunggu lagi..modified la kereta korang jadi macam dalam video ni..konpem dapat jimat minyak dan pergi lebih kilometer..haha..tapi aku x guarantee jadi tau..kalau nak cuba ok je..haha

pesanan ringkas: sila betulkan fakta aku jika salah eh..huhu

wrote by Rafidinho

13 comments:

intan.dayana said...

kO tOlOng mOdified kete aku jd cemitu buleh?

Are'Ja_(",) said...

huhu...aku tak faham ape2...

Firol said...

wah rasa minggu ni aku tengok kot mitos yang deme nak rungkai...nak buat keter camni?...segan pulak nak bawak jalan

a little less conversation said...

intan,
boleh2..tp ko kne cri r sndri bahan2 die..pastu deposit byr rm5k..deal??


areja,
haha..xpe2..ko bykkn bace psl mnde ni..ko phm la nti

a little less conversation said...

firol,
segan xpe..asalkn leh jimat mnyk..g pn, konpem kreta ko jd tarikan org ramai la..pemes pasni

fitriah said...

tak paham...gagagaa

cik EPAL said...

kalau tak nak modified boleh??

cik syu trangtangtang said...

aku nak ketok kete aku cmne ah,rare sket

BackPacker Boy™ said...

ku pikir dimple aper td mwahaha..

Are'Ja_(",) said...

bace pom aku tak faham..hehhee...

avid gunner said...

woa...aku x minat fizik tapi aku minat benda yg buat ko excited tu...

so,basically kena design kereta tu in such way supaya dapat banyakkan flow separation la ek?

a little less conversation said...

syu,
ketuk la weh..ade ak kesah..


mije,
nate ni pikir gapo la..cis

a little less conversation said...

aja,
da tu..g google cpat bg phm


avid,
ermm..bkn bykkn flow separation ak rse..tp kecikkn zon separation tu..kesannye nti low drag..