Sunday, June 5, 2011

negara semakin maju bahagian 1

salam 1 malaysia,

hari tu lepak dengan kawan aku dekat cawangan bangi kopitiam, memandangkan banyak kedai makan dekat kawasan tu, jadi confirm2 lah parking kereta penuh..

aku: eh depan kopitiam ni kosong, (sambil menunding jari ke arah parking kosong)

kawan aku: eh ada 'logo' la

aku: alamak ada 'logo' la pulak..parking jauh la macam ni, jalan kaki sket

kawan aku: jalan pun jalan la..hahaha

maka kita orang pun parking jauh, keluar kan la peluh sedikit di kaki menapak sampai kopitiam..lepak bahagian luar, depan parking yang kosong tu..5 minit kemudian, zassssss 1 kereta parking dekat tempat kosong tu, lepak juga dekat kopitiam tu..dalam hati aku "what the....., ko tak nampak ke logo tu"..haa logo apa? tengok gambar ni





tu logo untuk kereta mercedes ke?

adoyai, kau tak nampak ke logo tu, kecil sangat ke logo tu, tak tau ke apa makna logo tu atau kau tak pernah lagi tengok logo apa tu? tahu lah kereta mahal, pakai pun smart, gaya lagak orang berduit, muka pula stok ada english education tapi.....tu kan parking untuk orang khas..jangan ingat orang2 khas ni tak lepak kopitiam malam2..mana lah tahu kan..dah la parking pun ikut suka tak berapa nak masuk kotak, asal boleh je kau kan

ini lagi satu situasi dimana...

kereta depan aku ni buang air tin campak keluar tingkap macam tu je..adeh..kau ni pun agak2 lah nak buang sampah, tengok tempat la sediket der..apa lah salahnya kau simpan dulu dalam kereta kau, lepas tu nampak tong sampah ko campak la dekat situ seberapa banyak pun kau nak..macam aku, biasa buang dulu dalam kereta, biar nampak semak sedikit..hahaha (pada hakikatnya tingkap tak boleh nak turun sebab tu tak bolah nak buang keluar..hehe)...tapi duit tak nak pula kau campak keluar kn..lain kali kau nak buang sampah keluar, campak sekali tip(duit), tulis sedikit note "tolong buangkan sampah saya ye..ni ada tip sikit", sejuk sedikit orang bersihkan jalan tu..haha

kenapa mentaliti kita selalu ambil jalan mudah eh..asal lepas untuk diri kita sudah, orang lain peduli hape, masalah kau orang malas nak fikir, lantak kau orang lah, yang penting diri kita ada 'maruah diri' ye tak..hahahahahaha

bak kata hot.fm "negara semakin maju, tapi mentaliti kita?"

pesanan ringkas: kadang2 aku pun ambil jalan mudah..cer tengok perbualan aku dan kawan aku tu..kalau aku seorang, apa yang terjadi? haha

wrote by Rafidinho

7 comments:

Syeza Jamal @ Philocoly said...

I think i still remember u. I used to be a blogger once.-abaikan ya- :)

I've seen people with that kind of attitude. sebab nak dekat parking dekat tempat tak sepatutnya. buatnya org khas btl2 nak park dekat situ tak ke kesian. I've done once mcm tu, tp emergency, skjp je.

a little less conversation said...

remember my blog? really? hurmm..

yup betul..pernah skali parking gak tmpt org khas..las2 pikir blk parking tmpt lain la..reverse pastu parking selang 2 kete..hahaha

btw..thanks 4 dropping by

Raden said...

owh..mgkin yg lam kete merz itu byk wet..die xkesah kalo kne saman pon..

len kali intai lam kete btul2..kalo cun leh jadikan awek

a little less conversation said...

raden:
bukan masalah saman ke apa..tapi fikir secara rasional sikit..huhu

jantan je yang keluar dalam kereta tu..haha

oranglidi said...

astaga.. ak igtkan ni blog zatiesiska.. salah orang rupenye.. sbabtu kat reply komen ak ckp zatie. haha..

pmilik kereta mercidis tu mmg kuang aja

Encik Psychopath said...

ko update blog sebulan sekali ea? pattern yg menarik.


btw, set mentaliti kite dulu siap2 dr pk mentaliti org len. jangan jadi sama dengan dorang.

a little less conversation said...

oranglidi:
tau da ko slh org..tp mls ak nk tegur..haha


encik psyco:
ak pn bru perasan..tp bln feb 4 entri weh..hurmm

betul tu..bak kata orang..kalau orang lain bangang, kita jangan jadi bangang gak..haha