Sunday, July 31, 2011

bila puasa mesti ada mercun

salam ramadhan

esok puasa, jadi seperti biasa malam mesti ada terawih kan tapi ini lah masalahnya bila masunya bulan ramadhan, baru aku nak terhegeh2 mengimarahkan masjid yang sebelum ni tak..dah nama pun bulan ramadhan kan, mesti la ramai orang berebut2 datang nak buat pahala..lepas tu mula lah aku mengeluh ramai sangat jemaah datang..hahaha

masa zaman kanak2 dulu, terawih la paling syok..bukan lah sebab nak jemaah dengan imam buat 23 rakaat tapi biasa lah, dah nama pun budak2, datang surau/masjid nak main dengan kawan2 je..confirm korg pun sama macam aku gak kan, datang nak seronok2 je (tipu la kalau korang nafikan) haha..kalau ikut terawih pun main2 je..baru 1 rakaat dah pergi main selipar jemaah masjid (selipar sendiri simpan)

ingat lagi dulu, kawan2 aku semua dah blah pergi main tinggal aku je khusyuk buat terawih (masa ni gak la imam baca lambat penuh syahdu), elok je nak masuk rakaat ke2, terus aku jadi imam..solat sendiri, habis terus blah..hahaha

paling best gak bila main mercun, dulu mercun aku takde la beli sangat..banyak rembat dari beli..nakal sikit lah katakan..beli 1 je tapi rembat 10..kawan aku lagi dasyat, tak beli tapi boleh dapat 20 mercun..tah macam mana dia kelentong tokey mercun tu pun aku tak tahu..haha..tak apa kan curi benda yang haram?

zaman sekarang mercun dah kurang..lagipun susah nak dapatkan stok, kalau ada pun mahal..sekarang budak2 pun dah tak layan mercun..dorang dah main bunga api@firecracker..sekali bakar 10 keluar..aku rasa macam best je bunga api ni sebab meletup pun kat atas, lepas tu tak payah keluarkan duit pun boleh tengok freeshow

bila usia semakin meningkat ni, feel nak main mercun dah tak macam dulu dah..dah insaf la katakan..hahaha..tapi cuma aku nak rasa feel main meriam buloh je sekarang sebab aku ni bukanlah duduk dekat area kampung yang senang nak dapatkan buloh, sekadar pengalaman main meriam tin kosong adalah..dengar abah aku cerita pembuatan meriam buloh buatkan aku nak test main sekali je..huhu

apa apa pun..selamat berpuasa kepada semua umat islam di dunia =]

pesanan ringkas: semogo kita semua diberi kekuatan dalam bulan ramadhan ni untuk mengumpul sebanyak yang mungkin pahala..salam

wrote by Rafidinho

11 comments:

bact. said...

aku yang sememang duduk kg pon xpernah main meriam buluh

polis kata jangan.
aku xmain la..
meriam tin susu je. sambung 3 tin. tanam dalam tanah.
best2

oranglidi said...

apapun slamat berpuasa !

SweetyMui2 said...

a'ah..semalam gelak je tengok budak2 lari sana sini.teringat time kecik-kecik :'D

btw, salam ramdhan gak.jangan main mercun :p

a little less conversation said...

bact:
yup..kawan aku panggil meriam tin tanah..bunyi boleh tahan gak..biasa polis cari budak main meriam tin, kalau mercun tu takde la dorang excited nak tangkap ke pe..fuhh pengalaman semua ni..haha


oranglidi:
selamat berpuasa gak weh..jangan main mercun, main meriam tak apa..haha

a little less conversation said...

mui:
best kn? rasa macamm nak kembali zaman kanak2 je

kalau main mercun pop pop takpe kn? haha...selamat berpuasa gak

dylli said...

adehh. rasa macam lama gila tak main bunga api/mercun. macam tua pulak. HAHAHA..

SELAMAT BERPUASA. :)

Nur Aizureen Md Zahir said...

kehkeh ~! sy pon de wat entri pasl kenangan ragam berpuasa kecik2 dlu..suddenly tingat pasl men selipar tu,,mmg betul..selipar sendiri simpan elok tamau bg ilang..haha
selamat berpuasa :)

a little less conversation said...

dylli:
ko nk rasa feel mainmercun balik tak? aku ade stok ni


Nur Aizureen Md Zahir:
tu la psl..lepas main tu, pura2 tak tau nk kemas blk seliper kn..haha

Bella Bell said...

aku pun suka main mercun dulu.. tp skrg bila dah besar suka tgk org main mercun pulak.. hehehe!!~



selamat berpuasa :)

Aqilah Nur said...

aku main mercun pop pop je. T___T

fndrocka said...

raya ni pun ada ups and down dia jugaklah kan..ada zaman klimaks dan ada zaman jadi biasa2