Thursday, November 10, 2011

dunia duit memang indah dimata $o$

salam

untuk mukadimah aku cuma nak bagi tahu aku ni bukanlah jenis orang yang suka membaca (rasa macam gampang pula statement ni haha)..tapi tadi aku baru je baca satu majalah ni, artikal menceritakan pasal dunia duit..senang cerita aku rumuskan la dari apa yang aku FAHAM melalui pembacaan aku tu eh

satu artikal dikarang oleh Ian Pearson, melalui analisis nya mendapati pada tahun 2030, duit kertas dan syiling mungkin akan lenyap dan ditukarkan kepada sistem transaksi elektronik..contoh macam tak kira lah nak beli telur separuh masak 2 biji ke, beli sayur ke, beli ayam sekilo rm14 ke mahupun beli choki2, semua transaksi akan melalui 1 electronic device dipanggil lebih kurang E-Wallet..penjual pun sama juga ada alat ni..lebih kurang macam kad kredit atau kad debit, tapi mesin pengimbas kad perlu networking cable..macam e-wallet ni guna network sama dengan telekomunikasi telefon (kira wireless la)..tapi tak tau la kalau negara maju sekarang ada mesin swap kad yg ber wifi..hehe

antara syarikat komunikasi yang telah melancarkan e-wallet ni termasuklah orange uk, lepas tu google pun dah masuk juga..selaras dengan perkembangan teknologi ini..google sudah mula mengorak langkah dengan cuba mencipta nilai mata wang sendiri dan memasang impian untuk menggunakan 1 nilai mata wang untuk seluruh dunia..agak2 apalah matawang dorang ni..hurm

budak : pakcik, bagi choki2 tiga. Berapa harga?

pakcik jual choki-choki : satu 5 google..3 jadi 15 google lah

budak : ok..
tettt (bunyi mesin pengimbas e-wallet)

matawang "google"?? JADAH APA!!! tak menarik lansung..kalau matawang MUKABUKU a.k.a FACEBOOK? arghh..macam gampang rasa bunyi nya..kah3

aku taknak komen apa2 pasal isu ini kerana aku bukanlah terer dalam bab2 ekonomi ini malah bukanlah juga penganalisis ekonomi..keh3..jadi apa kata korang?

tetapi bagi aku..akhir2 nanti kemungkinan matawang DINAR dan juga EMAS untuk menguasai dunia tu amatlah tinggi..jangan tanya kenapa sebab aku pun tak tahu..tapi aku yakin DINAR EMAS akan menguasai dunia satu hari nanti..jadi marilah kita kumpul EMAS banyak2

pesanan ringkas: berapa harga pasaran emas sekarang?

wrote by Rafidinho

14 comments:

Nur Aizureen Md Zahir said...

lagi2 isu duit..haish !

btw,,nama matawang 'google' mmg xsedap lgsung ! haha :P

lets kumpul emas.gigi emas.ikan emas.
anak emas..tabika kemas..errr >.<

aleen aiden said...

kah3.gile advance dorang nih...google dgn orange uk tuh.perghhh

Bella Bell said...

mohon 15 google.. haha..


ewww.. nak beli cincin untuk kahwin ke? hehe~

hanabunga said...

aduh hana nama saja budak bisnes tapi bab ekonomo kurang sikit sbb belum belajar lagi.

♥tiehanurfatiha♥◕ ‿‿ ◕♥ said...

memang emas naik! dunia akan terbalik nnti! maka kumpul dinar plisss! :) kasik i sikit!

Nazz@Purple said...

e-wallet tu..kat somalilan dh gunakan?rse tgk kat mjalah 3 aritu..

aiko kato said...

i think ppl nowadays r too obsessed with technology. I mean, back in those days...we buy books but skrg da ade ebooks (sy seorang yg gila ebooks) now we r talking about nk reduce paper for money. which is good but still, ia ttp ada pro's & con's..what r the chances that no one can hack our money?

manusia nowadays, money is a priority. takut kn to actually face the future. days by days..we encounter changes..;)

yannayelle said...

yup yup. possibility mata wang dinar dan emas kuasai dunia amat tinggi. emas skang makin naik. kumpul banyak-banyak!

a little less conversation said...

aween:
isu duit best berbanding isu perparitan kg yg x siap2 stlh hmpir 10 thn


aleen:
lepas ni, ananda krishnan maxis mgkn mngikut jejak langkah yg sama

a little less conversation said...

bella:
yela nk beli cincin..utk sape kla bkn utk lu


hana:
opss bdk ekonomi la de sini..minta tunjuk ajar ye cikgu..huuu

a little less conversation said...

tieha:
nk sikit? leh2..100g cme rm1k je..kah3


nazz:
somalilan tu ktne? bunyi cm somalia..keh3

a little less conversation said...

aikato:
i add..e-books also can preserve environment too..huhu..how good/intelligent that system is built never can beat people's brain that always more advance..hackers always beside a machine..they (google, orange uk etc) know using finger print, eyeris or general password key are no longer safe bcoz easy to copy..they try to use bar coding system but i dun know it will works or not

a little less conversation said...

yana:
kak, dinar kelantan skang bape harga?

FH said...

wahhh.. b'fikiran jauh ke depan :PP